Vaikų vasaros stovykla – geriausia vieta vaikų kultūriniam ugdymui ir asmenybės formavimui

Tikriausiai jau visi pripažįsta didelę kultūrinio ir muzikinio ugdymo svarbą visuose vaiko raidos etapuose. Muzikinis ugdymas suteikia kompetencijų, vertingų ne tik muzikos srityje, bet ir kitose gyvenimo sferose, daro teigiamą įtaką vaiko lavinimui ir visapusiškam asmenybės vystymuisi.

Pasigilinkime, kas gi įgyjama per muzikinį lavinimą? Ogi:

  • Gebėjimas mąstyti ir suvokti. Muzikinis ugdymas suteikia žinių apie muzikos teoriją, melodijų struktūrą, harmoniją, ritmą ir kitus muzikos elementus. Vaikai mokosi suprasti ir analizuoti kūrinius, suvokti jų prasmę, stilių, kontekstą. Įgyti mąstymo ir suvokimo įgūdžiai naudojami ir kitose disciplinose bei gyvenimiškose situacijose.
  • Išraiška ir kūrybiškumas. Muzika yra būdas išreikšti save ir savo jausmus. Per muzikinį ugdymą mokomasi interpretuoti, improvizuoti. Tai skatina kūrybiškumą, individualumą ir saviraišką.
  • Bendradarbiavimas ir komandinis darbas. Choras, kaip komandinė veikla, ugdo įsiklausymą, empatiją, moko bendradarbiavimo ir sugyvenimo su kitais nariais įgūdžių. Čia būtina derinti balsus, klausytis ir girdėti kitą, mokytis siekti bendro tikslo.
  • Susikaupimas ir atidumas. Muzika reikalauja nuolatinės koncentracijos ir atidumo detalėms. Šiais informacijos pertekliaus ir dėmesio blaškymo laikais chorų repeticijos yra kaip maksimalaus susitelkimo ir buvimo čia ir dabar oazės.
  • Pasitikėjimas savimi. Muzikinis ugdymas moko įveikti iššūkius ir įgyti pasitikėjimo savimi. Rezultatas čia pasiekiamas asmeniniu vaiko darbu – repetuojant bei koncertuojant. Tai formuoja įsitikinimą, kad dirbdamas ir stengdamasis vaikas pasieks tai, ko trokšta. Tokia asmeninė „aš galiu“ perspektyva padeda įveikti sunkumus ne tik muzikos srityje, bet ir kitose kasdienos situacijose.

Chorinės muzikos ugdyme itin svarbus autoritetingas ir jautrus mokytojas, kuris lydi vaikus viso proceso metu. Bernardinų giedojimo mokyklos mokytojai perteikia vaikams muzikos meilę ir supratimą. Mokykloje vaikai mokosi vokalo technikos, derinti balsus, muzikos rašto ir teorijos, sceninio judesio, kompozicijos pagrindų. Šias veiklas ir kultūrinį ugdymą tęsiame ir vasaros stovyklų metu, paįvairindami aktyviais užsiėmimais ir kitomis įtraukiančiomis kultūrinėmis veiklomis.

Bernardinų giedojimo mokyklos vaikų chorų vasaros stovykla – tai vieta, kur vaikai ne tik mokosi chorinio dainavimo, bet įgyja įvairių žinių ir patyrimų, ugdomas jų kūrybiškumas, bendrystė bei atjauta, stiprinama socialinės atsakomybės samprata.

Projektą finansuoja